Bluetooth toetsenbord voor onderweg

[toetsenbord]Ik was op zoek naar een toetsenbord om onderweg te gebruiken, vandaar deze review. Om hem extra authentiek te houden, heb ik de alinea over een bepaald toetsenbord steeds geschreven met dat toetsenbord zelf. Hoe cool is dat?

Het toetsenbord wil ik gaan gebruiken via Bluetooth op een Android apparaat, zodat ik niet thuis hoef te zijn om te bloggen. De belangrijkste eis aan zo’n toetsenbord is dat het prettiger moet werken dan het on-screen toetsenbord van een tablet, dus ik kies zo mogelijk voor een full size toetsenbord, zodat de toetsen net zo groot zijn als op een normaal toetsenbord.

Het eerste Bluetooth toetsenbord dat ik kocht was van Motorola, je zag het al hier. Dat werkt prima, maar ik vond dat de toetsen te kwetsbaar leken om hem zomaar bij andere spullen in een tas te stoppen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar toetsenborden met betere bescherming (voor in de tas) en zodoende vond ik toetsenborden die je kunt dubbelklappen.

Vouwtoetsenborden open
Toetsenbord open u

Het goede nieuws is: alle toetsenborden die ik hier beschrijf konden prima pairen met mijn telefoon, tablet en mini-PC–misschien gebruiken ze allemaal dezelfde chips hiervoor. Pairen is bij alle toetsenborden simpel, je hebt bijna geen gebruiksaanwijzing nodig: laat je telefoon naar Bluetooth apparaten zoeken, druk op het „pair” knopje van het toetsenbord, selecteer het toetsenbord op de telefoon en soms zegt de telefoon nu dat je nog een pincode moet intoetsen op je toetsenbord.

Deze toetsenborden hebben allemaal als nadeel dat je ze maar met 1 apparaat tegelijk kunt pairen. Dat betekent dat als je een apparaat met dual boot gebruikt, dat je dan na elke wissel van OS opnieuw moet pairen.

Twee van de toetsenborden hebben een instelling voor het OS dat je gebruikt: Android, Windows of iOS. Dit heeft betrekking op de betekenis van sommige toetsen: voor de meeste toetsen maakt het niet uit, de twee belangrijkste verschillen zijn dat home en end anders werken met de iOS instelling, dat onder Windows alleen de F1 t/m F12 functietoetsen werken en dat met de Android of iOS instelling juist alleen de mediafunctie die op diezelfde toetsen staat werkt. Best jammer. Gelukkig kan je zonder problemen steeds omschakelen.

Alle vouwtoetsenborden hebben gemeenschappelijk dat ze op een stabiele ondergrond moeten liggen als je ze gebruikt, want op je knieën beweegt het scharnier steeds en ik denk dat dit niet goed is voor de levensduur.

Hieronder een beschrijving van de toetsenborden in de volgorde waarin ze op de opengeklapte foto te zien zijn.

Perixx Periboard 805L US

Perixx is een Duits merk en ze maken een uitgebreid assortiment toetsenborden. Dit is het grootste toetsenbord uit de test, de L in het typenummer staat dan ook voor „Large”: de toetsen zijn even groot als op een normaal toetsenbord. De 805L is een zo rechthoekig mogelijk doosje en ligt stevig op tafel. Ik kocht dit exemplaar via de Engelse site van de bekende Amerikaanse boekhandel. Niet via de Duitse site, want dan loop je een te groot risico een kezboard in plaats van een keyboard toegestuurd te krijgen (nerd-benaming voor de QWERTZ versie).

Dit is het enige toetsenbord uit de test met een perfecte verdeling van de toetsen: de vouw loopt rechts van de toetsen 5-T-G-B en daarmee is de verdeling precies goed volgens het Tienvingersysteem. De escape toets is iets groter en zit gewoon linksboven in de hoek. Linksonder zit de ctrl toets, rechtsonder zit het het cursorblok, rechtsboven de backspace. Er is zelfs een dedicated delete toets, al ben ik door het gebruik van de andere toetsenbordjes intussen fan geworden van het alternatief shift+backspace. De toetsen typen wat zwaarder, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van even wennen of gewoon nieuwigheid.

De Perixx heeft geen mediatoetsen. Hij heeft dan weer wel een turbolaadfunctie: als je een adapter aansluit kan hij veel sneller opladen dan via een gewone USB aansluiting. Verder leggen ze in de handleiding uit hoe je in Android toch de QWERTZ of de AZERTY indeling kunt gebruiken, als je apparaat dit zelf niet ondersteunt. Omdat hij verder nog een lange stand-by tijd heeft (30 dagen), zou dit toetsenbord ook thuis prima te gebruiken zijn.

Seenda IBK-03

De Seenda ziet er, vanwege de overbodige extra hoeken, een beetje kinderachtig uit, maar hij is dan weer wel goedkoop: bij de goedkoopste aanbieder is de prijs zelfs lager dan de vrijstelling voor invoerrechten dus het spreekt vanzelf dat ik deze in China besteld heb. Op de foto lijken de toetsen vlekkerig, maar in werkelijkheid zijn ze dat niet. Dit is het enige toetsenbord uit de test waar je de toetsen dieper indrukt dan het omringende plastic, dat is even wennen en vooral lastig als je vingers groter zijn dan de toetsen. Desondanks werkt hij goed en typt hij lekker. Ik moest hem wel een beetje modificeren: de onderkant is niet vlak en vooral bij het scharnier beweegt hij flink als je typt. Daarom heb ik een van de sierstukjes rubber van de bovenkant losgehaald en in twee stukken op de onderkant/buitenkant geplakt, dan blijft hij veel beter stilliggen. Het CAPS-LOCK lampje doet het op de mini-PC wel, maar op het tablet niet, maar dit wordt ook aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

De vouw loopt rechts van de toetsen 6-T-G-V, dit is dus net niet ideaal. De escape toets zit linksboven, maar helaas achter Fn en erger nog: doet het alleen in „Windows” modus. De Fn toets zit linksonder, in plaats van de ctrl-toets. Rechtsonder is het vraagteken verstopt, in plaats van de cursortoetsen. Gelukkig zit rechtsboven wel gewoon de backspace, maar jammer is dan weer dat de toetsen op de bovenste rij kleiner zijn dan de rest, waardoor ik bij de cijfers vaak mistypte. Hij heeft wel een delete toets, maar geen insert.

De Seenda heeft nog een leuke extra: in de buitenkant van het toetsenbord is een houder voor je telefoon geïntegreerd.

Geyes GK208

Dit is het enige toetsenbord uit de test zonder magneetsluiting en met zachte toetsen. Vergelijk ze met de dood vlees toetsen van de ZX Spectrum uit 1982, maar dan minder goed. Als je er eenmaal aan gewend bent dan gaat het wel, maar je moet naar de toetsen blijven kijken, om goed te typen. Hij is niet waterdicht. Je kunt hem opladen via USB, maar omdat de aansluiting niet standaard micro-USB is, kan je hiervoor alleen de meegeleverde kabel gebruiken.

De vouw loopt rechts van de toetsen 6-Y-H-B, dat klopt dus niet maar daar merk je niet zoveel van doordat ze de H-toets smaller gemaakt hebben en de N- en M-toetsen een stukje naar rechts verschoven hebben. De escape toets zit linksboven, maar het is een van de kleinste toetsen. Linksonder zit Fn in plaats van ctrl. Gelukkig zitten de cursortoetsen rechtsonder. De backspace zit niet rechtsboven, maar rechts op de tweede rij. Er is een delete toets, maar geen insert. Wie het waagt om volgens het Tienvingersysteem te typen, die raakt met zijn rechterduim steeds het scharnier, in plaats van de spatiebalk.

De mediafuncties zitten op andere toetsen dan de functietoetsen, daardoor is dit het enige toetsenbord waar je die functionaliteit door elkaar kunt gebruiken. Handig is dat er, los in de doos, een standaard voor een mobiele telefoon meegeleverd wordt.

EC Technology A40-KBBT002B

Dit toetsenbord is bijzonder omdat het niet in 2, maar zelfs 3 delen inklapbaar is. Ook dit toetsenbord kocht ik in Engeland. De merknaam van dit exemplaar is “EC Technology”, maar precies hetzelfde toetsenbord is met en zonder verschillende merknamen te koop bij diverse handelaren op internet. Het toetsenbord gaat automatisch aan zodra je hem openklapt en pairen gaat met Fn+ C , er zit dus geen enkele normale schakelaar op.

Doordat deze in 3 delen inklapt, kan de spatiebalk één geheel zijn. De mechaniek werkt verder zo dat de toetsen uitgeklapt allemaal op gelijke afstand zitten. De toetsen zijn een klein beetje kleiner dan ik gewend ben van normale toetsenborden, maar als je bij het typen naar de toetsen kunt kijken, dan werkt dit wel heel snel. Ook bijvoorbeeld copy-paste is geen enkel probleem, maar als je iets te enthousiast de combinatie shift+ctrl of shift+Fn gebruikt, dan kiept hij links op. Helaas zit de escape achter Fn en Windows mode, maar de ctrl toets linksonder, pijltjestoetsen rechtsonder en backspace rechtsboven kloppen wel. Als ze de eerste rij toetsen niet kleiner gemaakt zouden hebben, dan was dat nog beter geweest. Op dit toetsenbord ontbreken zowel insert als delete (alternatief: shift+backspace).

Tot slot

Voor twee van de toetsenborden betaalde ik iets meer dan 20 euro, voor de andere twee betaalde ik ongeveer 40 euro. Ik laat aan de lezer over te raden welke prijs bij welk toetsenbord hoort. Grappig is dat je van de duurdere toetsenborden namaak kunt kopen in China, maar die zijn in het algemeen duurder dan het origineel in Europa. Maar dat is misschien maar tijdelijk.

Advertenties

4 gedachtes over “Bluetooth toetsenbord voor onderweg

 1. LG heeft nu een oprolbaar toetsenbord gemaakt:

  Dit toetsenbord kan pairen met meerdere apparaten, je moet wel handmatig omschakelen met Fn+ D 
  –update–
  Je kunt ook merkloze toetsenborden kopen die in de lengterichting opvouwbaar zijn.

 2. Weet iemand misschien wat de toetscombinatie Fn+ctrl hoort te doen? Om sommige toetsenborden staat in het blauw een plaatje van een toetsenbord op de Ctrl-toets.

  -update-
  Ik heb ergens gelezen dat je hiermee op een iPad het on-screen toetsenbord kunt oproepen.

 3. Er worden nog steeds nieuwe mobiele toetsenborden ontwikkeld, zo zie je in de volgende video van Charbax. Er zijn nu ook vouwtoetsenborden met 6 rijen en die bekabeld te gebruiken zijn.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s