Blijven hangen in de toekomst van vroeger

nerd alertAls je XBMC draait op je laptop, die je met een VGA kabel aansluit op een beamer of op de plasma, dan kan je gewoon je infrarood afstandsbediening gebruiken om DVD’s af te spelen.

Bovenstaande zin werd ongeveer 10 jaar geleden uitgesproken door iemand die voorop liep met de nieuwste snufjes in home-entertainment elektronica. Maar de naam van XBMC is intussen veranderd in Kodi en de genoemde hardware-technieken zijn allemaal verouderd, net als de optische uitgang die ik toen nog gebruikte naar de versterker.

Techniek evolueert. Die oude techniek was op zich misschien wel prima in orde en op dat moment het beste wat verkrijgbaar was, maar tegenwoordig bestaat er een veel betere (vaak ook: goedkopere) oplossing. Helaas versuffen sommige mensen de fase, dat een stuk techniek van „nieuwste van het nieuwste” naar „compleet verouderd” gaat. In de ICT kan zoiets heel snel gaan, zowel op het werk als thuis.

Tweakers

Vorige eeuw, vroegâh, kochten stelletjes die gingen trouwen een mooie stereotoren met grote boxen. Intellectuelen waren trots op hun imposante boekenkast vol boeken en platen.

Toen ik net klaar was met studeren, konden alleen mensen met een kantoorbaan overdag telefoneren. Sommige mensen hadden de luxe van een eigen doorkiesnummer, bij anderen moest de telefoniste van het bedrijf je gesprek doorschakelen. Als je een presentatie moest geven dan zette je die de dag ervoor op plastic overheadsheets met behulp van de kopieermachine. Je kocht je muziek in een fysieke winkel, in de stad, op een CD-schijfje. Als je iets wilde weten over de werking van techniek, dan ging je naar de bibliotheek, om het daar op te zoeken in een papieren boek (in de  kaartenbakken zocht je op welk boek je nodig had, niet elke bibliotheek had elk boek in huis en als het boek uitgeleend was dan moest je een paar weken later terugkomen). Een gehuurde videoband moest je na gebruik terugspoelen.

Dat niemand tegenwoordig nog diskettes gebruikt, weten de meeste mensen wel. Een ISDN aansluiting was 15 jaar geleden voor de meeste mensen in Nederland nog de snelste manier om thuis te kunnen internetten, tegenwoordig worden deze aansluitingen soms niet eens meer apart geteld in de statistieken van de overheid.

Ook een computernerd kan op technologisch gebied hopeloos achterlopen. Op de website Tweakers zie je bijvoorbeeld anno 2015 nog regelmatig een vraag als „ik wil een PC voor mijn moeder/tante/oma maken, welke onderdelen moet ik in elkaar schroeven?”; deze techneut heeft niet in de gaten dat een tablet of een (kant-en-klare) mini-PC veel beter geschikt is voor haar en waarschijnlijk ook veel goedkoper is dan losse onderdelen. Nog steeds zijn er Tweakers die een nieuwe computer kopen met een harddisk, in plaats van een SSD.

Voor sommige mensen is software op een CD, of op DVD, modern: er zijn nog steeds mensen die adviseren om een installatie-DVD te bestellen, als je Linux wilt installeren, want 4GB is zo veel om te downloaden… Microsoft Windows installeren begon tot de vorige versie met een DVD, maar direct na de installatie ging hij noodzakelijke updates ophalen van internet: een download van meer Gigabytes dan er op de DVD staan. Pas vanaf Windows 10 gebeurt een upgrade volledig via internet en een nieuwe installatie vanaf USB stick. Ik ben wel benieuwd hoeveel gebruikers door deze verandering in de war raken.

Bedrijfsleven

Waarschijnlijk kom je in geen enkel kantoor meer echte typemachines of potjes Tipp-ex tegen. Wie stuurt er nog wel eens een fax? Maar vorig jaar kregen we op het werk nog papieren WK posters toegestuurd: daar kan je dan met een pen gemakkelijk de uitslagen op invullen. Zouden deze bedrijven echt nog niet van internet gehoord hebben?

In mijn blog van een paar weken geleden besprak ik het onderwerp dat sommige mensen die in de ICT werken kleding-technisch wat ouderwets zijn. Maar sommige mensen die in de ICT werken zijn soms ook wat ouderwets als het gaat om hun eigen vakgebied. Managers zijn bijvoorbeeld trots op hun „moderne” procedures, die als je er even over nadenkt compleet achterhaald zijn. Ik merk dat in de praktijk nogal vaak en dat is eigenlijk best wel triest, omdat het dan gaat om mensen voor wie ICT hun beroep en/of opleiding is.

Ik noem een paar voorbeelden.

Er zijn nog steeds bedrijven waar medewerkers een laptop moeten meeslepen, in plaats van dat je een virtuele PC kunt gebruiken en bij elk beeldscherm een thin-client staat.

Het hoofd van een internetafdeling vertelde me ooit vol trots dat de webapplicatie van het bedrijf 95% beschikbaar was. Hij wist niet dat je beschikbaarheid meet in het „aantal negens” en dan gaat het om het aantal negens achter de komma: een beetje website is tegenwoordig 99,99999% beschikbaar.

Telecombedrijven meten kwaliteit als het aantal verbindingen naar de juiste aansluiting en het aantal te vroeg afgebroken verbindingen. Deze manier van tellen stamt uit de tijd dat telefonistes met de hand zo’n stekker in het juiste gat moesten stoppen en er na het gesprek weer uit moesten trekken: kwaliteit was toen hoe nauwkeurig een telefoniste haar werk deed en dit is nooit veranderd sinds de invoering van elektronica en computers.

Er nog steeds bedrijven die voor het uitrollen van een nieuwe softwareversie hun IT-personeel optrommelen om ’s nachts of in het weekend te werken. Zelfs als het gaat om een internet­applicatie, die voornamelijk door consumenten thuis gebruikt wordt. Wanneer zijn de klanten ook alweer vrij van hun werk? Natuurlijk moeten applicaties compleet uit de lucht voor een upgrade–zouden ze soms denken dat YouTube en E-bay nooit upgraden?

Ooit was het een enorme vooruitgang op mainframe computers dat het mogelijk werd om variabelen in een programma een naam te geven. Maar omdat opslagruimte in een computer toen zo duur was, mochten deze namen maximaal 6 karakters lang zijn. Tegenwoordig is geheugenruimte geen beperking meer, maar nog steeds zie ik regelmatig IT-professionals hun hoofd breken over afkortingen, om een zo kort mogelijke cryptische naam te bedenken voor bijvoorbeeld tabellen of velden in een database.

Het prehistorische fenomeen „de nachtbatch” is nog volop in gebruik: dit betekent in de praktijk dat ze het verwerken van gegevens uitstellen tot de volgende nacht. In dit soort omgevingen is diskruimte natuurlijk zo duur, dat oude data naar tape geschreven moet worden, om deze een paar maanden te kunnen bewaren.

Deze hype is intussen gelukkig vanzelf overgegaan: er was een tijd dat, omdat het zo hip is, elke directie besloot dat het bedrijf een eigen „app” moest laten ontwikkelen en eerst en vooral een nieuwe domeinnaam zou moeten registreren.

Heden

oud nieuw toelichting
XBMC Kodi Programma met een userinterface uit de vorige eeuw, bedoeld om traditioneel ingedeelde media te bekijken. Het bestaat sinds 2003, alleen de naam is veranderd.
laptop mediaspeler,
telefoon
Apparaat waarmee je media bekijkt: vroeger had je een duurdere PC nodig voor vloeiend beeld, tegenwoordig kan een telefoon gewoon HD weergeven.
VGA kabel HDMI kabel,
draadloos
HDMI is sinds 2003 te koop, maar de eerste apparaten waren nog duur en soms niet compatibel. Steeds meer apparaten ondersteunen tegenwoordig „casten” via WiFi.
beamer,
plasma
LCD scherm De duurzaamheid en/of beeldkwaliteit waren nooit ideaal, tegenwoordig is een groot LCD scherm een goed alternatief.
infrarood RF Een afstandsbediening werkt tegenwoordig niet meer via infrarood licht, maar met een radiosignaal.
DVD’s NAS of streamen Je kunt films tegenwoordig streamen, als alternatief voor illegaal downloaden en op een DVD schijfje branden.
Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s