USB microfoon

nerd alertZou mijn oude Target microfoon, die ik 20 jaar geleden voor een gulden of 2 gekocht heb, goed genoeg zijn om YouTube filmpjes mee in te spreken?
„Nee”, zeggen mensen die het kunnen weten.
Daarom heb ik een nieuwe USB microfoon gekocht.

Volgens sommige mensen is de kwaliteit van het geluid bij YouTube filmpjes zelfs belangrijker dan de kwaliteit van het beeld. Daarom heb ik de microfoon gekozen waar zoveel beroemde YouTubers mee begonnen zijn: de „Samson Go”. Het is soms bijna griezelig als je hoort hoe levensecht het geluid is dat je met deze microfoon opneemt, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de ingebouwde microfoon van een telefoon of een laptop.

De Samson Go is een microfoon met een USB aansluiting. Eigenlijk is dat gewoon een microfoon met ingebouwde geluidskaart, zo herkent je computer hem. Ik heb voor deze oplossing gekozen om elk risico op storingen op het analoge microfoonsignaal uit te sluiten. In mijn computers zou trouwens niet eens plaats zijn voor een echte geluidskaart.

Softwareondersteuning

Dat het werkt onder Windows zal niemand verbazen.

Gelukkig werkt hij ook onder Ubuntu. Je hoeft geen drivers te installeren, het werkt gewoon meteen. De de-facto standaard software voor bewerken van geluid is Audacity en dit bestaat ook voor Ubuntu–niet zo vreemd want van oorsprong is dit een Linux programma. In Audacity kies je in een dropdown de Samson microfoon als bron.

In Android werkt een USB microfoon gelukkig ook, als je tenminste een recente versie gebruikt. Android herkent sinds versie 3.1 een aangesloten USB geluidskaart, maar dan ben je er nog niet: als je die wilt gebruiken in plaats van de standaard ingebouwde microfoon, dan moet je een geschikte app installeren (die geld kost), waarin je de bron voor je opname kunt selecteren. Sinds Android versie 5 (Lollipop) snapt Android dat je met de USB microfoon wilt opnemen als je die aansluit en hij regelt dat automatisch voor alle apps.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s