IT-werk: het Dunning-Kruger effect (DKE)

werk werk werkIs een theorie of een effect echte wetenschap? Per definitie is een theorie een verklaring die nog niet is bewezen. Een effect ontstaat zonder dat er een eenduidig verklaarbare oorzaak is. Het Dunning-Kruger effect is een verklaring voor het onbegrip tussen managers en anderen die werkzaam zijn in de IT.

Gepruts

Nog heel erg vaak (lees: bijna altijd) wordt er bij de overheid en in het bedrijfsleven in de IT geprutst door mensen die geen verstand van informatie of automatisering hebben. In de meeste andere disciplines laten we uit ons hoofd om het werk door een ondeskundig iemand te laten doen, maar juist informatiseringswerk doet de projectleider er zelf wel even bij.

Hoe komt iemand bij de gedachte dat dit een goed idee is?

Roos Vonk

Ik las een paar jaar geleden een artikel van de hand van Roos Vonk in Intermediair, waarin ze heel aannemelijk uitlegt waarom mensen denken dat ze ergens goed in zijn, terwijl ze in werkelijkheid er juist heel slecht in zijn. Haar verklaring is dat als je ergens niet goed in bent, je niet alleen díe vaardigheden mist, maar dat je ook de „metacognitieve vaardigheid” mist om je eigen verrichtingen te kunnen beoordelen. Uitzondering op de regel is bijvoorbeeld sport, waar elke prestatie duidelijk en meetbaar is, maar bijvoorbeeld op TV bij Idols en ook bij de beroepsgroep managers merk je er juist heel veel van.

Het artikel van Roos Vonk geeft een voorbeeld van wetenschappelijk onderzoekers die onderzocht werden: hoe slechter de onderzoeker was, hoe meer hij/zij zichzelf overschatte. Onbekwame mensen herkennen niet de kwaliteiten van anderen (omdat ze dat niet kunnen) terwijl bekwame mensen zichzelf juist onderschatten.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s