Hoeveel Personal Computers verkopen ze?

nerd alertOoit werd bij het Eurovisie songfestival de helft van de punten geteld in het Frans, maar de laatste jaren geven alle landen hun punten gewoon in het Engels door (behalve Frankrijk). Ook bij computers bestaan langdurende trends, die zomaar ineens kunnen veranderen: hoe lang werken we nog met Wintel?

De tijd dat ik een winkel had, was een periode waarin je erg veel keuze had, maar er eigenlijk niets te kiezen was: bijna elke snelle Personal Computer had een CPU van Intel (de rest kwam van AMD) en bijna alle computers draaiden gewoon onder het nieuwste Operating System van Microsoft. De afgelopen paar jaar is er in korte tijd heel veel veranderd. Zo werden er bijvoorbeeld in het jaar 2013 alleen al zo’n 10 miljard ARM processors verkocht en nog maar 22% van alle nieuwe „intelligent devices” draaide Windows.

Hardware verkopen en de prijs

Regelmatig hoor je in het nieuws dat steeds minder mensen een nieuwe PC kopen. Maar ook regelmatig verschijnen er berichten dat de verkoop van computers juist weer opleeft, journalisten verklaren dit met het eindigen van Windows XP. Serieus–snappen journalisten dan echt niet dat dit een eenmalige gebeurtenis was?

De verhouding tussen nieuwe PC’s en het totale aantal, is nu nog maar ongeveer 1:10, het lijkt dus of
een PC tegenwoordig gemiddeld ongeveer 10 jaar meegaat.

De laatste jaren daalde het aantal verkochte nieuwe PC’s en laptops elk jaar met 10% of meer. Het aantal verkochte desktop computers daalt heel erg hard, maar met de omzetdaling valt het eigenlijk nog wel mee. De omzet blijft relatief hoog door de verkoop van duurdere systemen: voor de desktop worden er nog veel dure all-in-one systemen en gaming systemen verkocht. Voor al het andere huis, tuin, keuken en kantoorwerk heb je tegenwoordig genoeg aan een eenvoudige laptop of zelfs een tablet.
En die worden tegenwoordig pas vervangen als ze versleten zijn.

Een paar jaar geleden waren Android mini-PC’s met ARM processor een enorme doorbraak qua prijs. Maar prijzen van Wintel PC onderdelen zijn sindsdien flink gezakt: tegenwoordig kan je met wat creativiteit voor rond de 100 euro een eenvoudige desktop-PC bouwen. Maar waarom zou je dat doen: voor mensen die hun thuis-PC weinig gebruiken, is een laptop of tablet, of misschien zelfs zo’n telefoon met docking op de TV, toch veel handiger?

Marktaandeel Windows

Voor het eerst sinds de jaren ’90 is nu het totale marktaandeel van Microsoft operating systemen (op desktop en laptop) gedaald onder de 90%:

Dit komt bijvoorbeeld door de goedlopende verkopen van Apple. Als we even appels en peren vergelijken: Apple verkocht in 2013Q4 meer nieuwe apparaten met OS-X of iOS, dan Microsoft Windows licenties verkocht bij nieuwe computers.

Of op een andere manier vergeleken: desktop+laptop+mobiel van Apple en van Microsoft zijn nu ongeveer gelijk.

Windows en de baas

De baas vond het wel prima dat zijn mensen thuis in eigen tijd gratis gingen zitten oefenen met zijn software op de „PC-privé” hardware.

In de beginjaren van de PC was software erg duur, eigenlijk waren DOS en Windows de enige software die voor de gewone particulier nog goed te betalen was. Windows gebruiken had voor veel mensen het voordeel dat ze daarna „gratis” aan software konden komen door die op hun werk te kopiëren. Maar met de komst van het internet zijn gelukkig steeds meer goede applicaties goedkoop beschikbaar op alle platformen.

De laatste paar jaren zijn veel van mijn collega’s thuis overgestapt op Apple. Zelf heb ik privé Windows gebruikt van ongeveer het jaar 2000 tot begin 2014. Thuis Windows gebruiken is tegenwoordig ouderwets en Windows is iets dat onlosmakelijk gekoppeld is aan de werkplicht. Waarom zou je privé een werkcomputer kopen, als je juist de hele dag al moet werken?

Voor Microsoft is het noodzakelijk om te waarborgen dat studenten nog wel vroeg in hun leven kennis blijven maken met Windows–om te voorkomen dat over tien jaar alle bedrijven van Windows weg gaan migreren. Dat doen ze redelijk succesvol (als ik berichten op bijvoorbeeld Tweakers lees), door zich te storten op de gaming industrie, bijvoorbeeld met de XBOX.

Wintel zonder Intel?

Intel heeft zelf al heel vaak geprobeerd om hun eigen succesproduct (microprocessoren gebaseerd op de 8086-chip uit het jaar 1978) te vervangen door iets moderners, maar de markt wil daar gewoon niet aan. Op iets anders draait geen Windows, dus dat.

Al in 1983 ontwikkelde een Brits bedrijf de ARM microprocessor als een alternatief. Na vele jaren met weinig omzet, werden er in het jaar 2013 maar liefst 10 miljard stuks op ARM gebaseerde processoren verkocht. Jazeker: meer processoren dan aardbewoners, in één jaar! Dit aantal was alleen mogelijk doordat tegenwoordig bijna alle smartphones, tablets, Apple computers en nog heel veel andere apparaten op een variant van Unix draaien; in tegenstelling tot Windows werkt Unix namelijk wél op CPU’s die niet gebaseerd zijn op de 8086 van Intel.

Maar dit betekent niet dat we geen Intel meer kunnen gebruiken. Intel is juist begonnen met het produceren van kleine, energiezuinige processoren die het mogelijk maken dat er tegenwoordig Windows kan draaien op een tablet en ze zorgen dat er tegenwoordig volwaardige desktopcomputers te koop zijn tussen 100 en 200 euro. Behalve dat werkt Intel samen met een van de grotere fabrikanten van ARM processoren voor tablets (RockChip) en hebben ze onlangs een fabrikant van programmeerbare hardware (Altera) overgenomen. Na jaren van een stilstaande PC-wereld, kan Intel eindelijk beginnen met het ontwikkelen van iets nieuws.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s