Lange staart kopen in China

shoppingVroeger was de wereld overzichtelijk: je dagelijkse aankopen deed je bij winkels in je dorp en de meer bijzondere aankopen bij winkels in de stad. En als je iets wilde kopen waarvan niemand wist wat het was, zoals een computer, dan moest je in een tijdschrift het adres vinden van het een of andere winkeltje in bijvoorbeeld het oude centrum van Zwolle, op een industrie­terrein in Den Bosch of ergens boven in een achterstandswijk van Eindhoven.

Tijden zijn veranderd: iedereen weet nu wat een computer is. Grote winkelketens verkopen steeds liever alleen nog de simpele massaproducten met hoge marges die op RTL-4 geadverteerd worden. Helaas verdwijnen tegelijkertijd steeds meer van de specialistische winkeltjes die er bijvoorbeeld 10 jaar geleden in Amsterdam nog volop waren.

Mensen van mijn leeftijd kennen nog wel de Wehkamp catalogus: niet omdat het destijds een gemakkelijke manier was om op krediet te kopen (niet doen natuurlijk: geld lenen kost geld), maar omdat het simpelweg een van de weinige manieren was om een overzicht te krijgen van wat er te koop was. Waar anders kon je bijvoorbeeld een gezichtsmassageapparaat zien?

Internet en de credit card maakten nieuwe internationale alternatieven mogelijk. Ik dacht dat iedereen dit wel wist, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn: nog steeds beseffen heel veel mensen niet dat het tegenwoordig echt wel gemakkelijk is om een lange staart te kopen. De traditionele internet-boekverkopers en veilingsites zijn namelijk winkelcentra geworden, met duizend-en-een winkeltjes. Welke van deze internet-winkelcentra zou iedereen moeten kennen? Ik stel hieronder mijn 4 favorieten voor, elk met eigen specialiteiten.

BOL

Wie kent het niet?

Pluspunten BOL
 • Lage verzendkosten, snelle levering, eventueel afhalen in de supermarkt;
 • Betalen met cadeaubonnen en Airmiles mogelijk.
Minpunten BOL
 • Sommige artikelen zijn goedkoop, andere juist niet,
  je moet bij elke aankoop goed controleren dat je niet te veel betaalt;
 • Pas zag ik een compleet verouderde smartphone in het assortiment;
 • Als je speciale elektronica zoekt, hebben ze vaak een beperkt assortiment.

eBay

eBay is al lang niet meer alleen een veilingsite voor tweedehands boeken en kleding: met de „buy it now” functie kan je ook gewoon nieuwe producten voor een vaste prijs bestellen bij handelaren wereldwijd. Het is een van de meest innovatieve bedrijven op internet: de website is altijd beschikbaar, de koppeling met PayPal maakte internationaal betalen gemakkelijk en sinds kort hebben ze een inklaringsservice zodat je niet meer bang hoeft te zijn voor die minstens 13 euro aan extra kosten bovenop de verschuldigde invoerbelasting.

Via eBay kan je kopen bij speciaalzaken die we hier niet kennen, of kleding in grotere maten dan hier te koop zijn: er zijn handelaren die eBay gebruiken als normaal verkoopkanaal en er zijn ook handelaren die eBay bijvoorbeeld gebruiken om de voorraad te verkopen die ze in hun normale Amerikaanse winkel niet verkocht krijgen. Tip: bij het zoeken in eBay de radiobutton „Wereldwijd” aanklikken. Bij artikelen van Amerikaanse merken die ik via eBay in Amerika koop, ga ik er van uit dat ze echt zijn–ik weet natuurlijk niet of dat ook echt altijd zo is. Een groot voordeel van eBay is dat je kunt zien welke beoordeling verkopers gekregen hebben na eerdere transacties met andere klanten. Met wat ervaring leer je die beoordelingen lezen en ikzelf hanteer als vuistregel dat ik alleen koop bij eBay aanbieders als ze minstens 99,0% goede beoordelingen gekregen hebben.

Met track-en-trace kan je een zending uit Amerika goed volgen: je ziet dat je pakketje binnen Amerika super-efficiënt van luchthaven naar luchthaven hopt en binnen een paar dagen zit het pakketje in het vliegtuig naar Europa. Maar zodra het pakketje in Nederland arriveert, gaat het eigenlijk altijd mis: uiteindelijk doen de meeste zendingen er 10 dagen of langer over, zelfs al heb je 40 euro verzendkosten betaald. Moeilijker zijn de trackingcodes van zendingen uit Europese landen te volgen: het lijkt soms dat deze pas bijgewerkt wordt vanaf het moment dat het pakketje normaal gesproken bezorgd had moeten zijn.

Bij pakketjes van buiten Europa moet je normaal gesproken bij aflevering nog inklaringskosten en BTW betalen, behalve als de waarde lager is dan 22 euro. Als er een lage waarde op het pakket staat, maar ze dit niet geloven (bijvoorbeeld omdat het een best grote doos is), dan ontvang je eerst een brief met het verzoek om bewijs van de waarde op te sturen. Ik maak dan gewoon een afdruk op papier van de eBay-transactie. Dit proces kost een week vertraging, maar je betaalt wel precies de belasting die je moet betalen.

Pluspunten eBay
 • Alles te koop, nieuw of gebruikt, in alle maten en kleuren;
 • Beoordelingssysteem voor verkopers;
 • Service voor het goedkoop inklaren van buitenlandse aankopen.
Minpunten eBay
 • Nogal hoog eigen risico voor de kopersbescherming;
 • Verzendkosten uit Amerika zijn vaak erg hoog,
  bijvoorbeeld 40 euro voor een paar schoenen.
 • Elke verkoper verstuurt op z’n eigen manier,
  lang niet alle verkopers kunnen of willen iets opsturen naar het buitenland.

Amazon

Amazon gebruik ik vooral om elektronica te kopen in Engeland (amazon.co.uk) of Duitsland (amazon.de). Ik kies juist die landen, omdat je binnen Europa geen invoerrechten hoeft te betalen: dit is vooral belangrijk bij aankopen die weinig boven de vrijstelling van 22 euro zitten, want dan zijn inklaringskosten (minstens 13 euro) relatief hoog. De Amazon-sites hebben per land een ander assortiment, wat bijvoorbeeld goed opvalt als je naar „ZX Spectrum” zoekt: op de Engelse site vind je dan dus veel meer dan op de Duitse. En je merkt het verschil ook goed als je zoekt naar een toetsenbord; dan vind je op de Duitse site voornamelijk QWERTZ toetsenborden, terwijl je op de Engelse site vaak kunt kiezen tussen de US en de UK variant van QWERTY toetsenborden (in Nederland gebruiken we normaal gesproken US toetsenborden).

Betalingen aan Amazon-verkopers lopen altijd via Amazon: als er klachten binnenkomen over een verkoper, dan houdt Amazon het geld wat langer vast.

Pluspunten Amazon
 • Heeft ook de iets betere (duurdere) elektronica in het assortiment;
 • Verstuurt artikelen van externe verkopers via de eigen magazijnen;
 • Redelijke verzendkosten binnen Europa.
Minpunten Amazon
 • Irritante internetreclame via „affiliate links”;
 • Trage verzending: kost vaak bijna een week, ondanks de korte afstand.

Ali-express

Bij Aliexpress koop je alles dat „made in China” is–en dat is dus alles. Je vindt er veel originele producten, maar ook veel producten die goedkoper nagemaakt zijn (met goedkopere onderdelen dan het origineel). Soms betaal je inclusief de kosten van betalen per creditcard, de bekende gele envelop en de verzendkosten, nog minder dan de postzegel kost op een brief binnen Nederland: je voelt je dan bijna schuldig dat je iets gekocht hebt.

In theorie koop je via Aliexpress in China bij zelfstandige verkopers en fabrikanten. In de praktijk gaat het nogal eens om mensen die op commissiebasis werken voor grotere tradingbedrijven en de spullen die ze verkopen hebben ze dan nog nooit in het echt gezien. Sommige verkopers hebben vaak niet alleen een winkel op Aliexpress, maar óók op eBay en op Amazon en opvallend genoeg is er dan vaak een groot verschil in de prijzen tussen die winkels.

Chinese verkopers reageren altijd snel en to-the-point

Je hebt ervaring nodig, om Chinese artikelbeschrijvingen te kunnen lezen zoals ze bedoeld zijn. Het uitpluizen van de omschrijvingen moet je als een hobby zien, want anders zou je regelmatig teleurgesteld kunnen worden. Bijvoorbeeld: wat in de beschrijvingen altijd wel uitgelegd wordt, is dat Chinese kledingmaten veel kleiner zijn dan de Europese, zo noemt men XXL kleding in China 4XL of 5XL en ondanks dat is de grootste maat meestal te klein voor mij. Als er staat dat een artikel van „real leather” is, bedoelen ze natuurlijk dat het gemaakt is van een PU-kunststof die heel veel lijkt op echt leer. Kleding van „100% katoen” is natuurlijk altijd gemaakt van een polyester-katoen menging, want dat is goedkoper en dat wil je toch?

Je betaling aan de verkoper loopt via Aliexpress en als de verkoper niets meer van zich laat horen, dan krijg je van Aliexpress je geld terug als je klaagt: de verkoper ontvangt zijn geld pas als jij op de website aangeeft dat de bestelling naar wens is afgehandeld.

Op eBay is het not done om een artikel te adverteren dat je niet zelf in bezit hebt. Bij Aliexpress komt dat juist heel vaak voor: hier kan het zelfs gebeuren dat het product je gekocht hebt, letterlijk nog gemaakt moeten worden, op het moment dat jij je credit card trekt. De track&trace code printen ze meteen, maar het duurt nog wel een maandje, tot ze iets écht opsturen. Mijn strategie is om track&trace nauw te volgen. De Chinese track&trace-code is op de site 17track.net te volgen minimaal tot het pakket China verlaat. Als het pakket in Nederland is en door PostNL bezorgd zal worden, dan krijgt het na een paar dagen een Nederlandse „3S”-code, die je kunt vinden op de website internationalparceltracking.com en kunt volgen op jouw.postnl.nl en in de postnl app.

Pluspunten Aliexpress
 • Erg lage prijzen (vooral voor artikelen die niet veel wegen);
 • Veel bijzondere producten die in Europa en Amerika niet te koop zijn;
 • De meeste artikelen worden gratis verzonden naar Nederland.
Minpunten Aliexpress
 • Trage verzending: duurt vaak 1 tot 3 maanden;
 • Niet alle aangeboden artikelen zijn veilig, origineel, groot genoeg of
  in Nederland bruikbaar–je moet zelf goed nadenken bij wat je koopt;
 • Terugsturen is duur (vanaf 20 euro), dus je hebt eigenlijk geen garantie.
Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s