Mechanisch toetsenbord, TKL, < €100,–

[toetsenbord]Ik wilde een degelijk, wit mechanisch toetsenbord kopen. Maar waar koop je tegenwoordig nog mooi hobbyspul? In Europa kon ik niks bijzonders vinden, dus ik bestelde er 3 in China…


Een „mechanisch toetsenbord” heeft de meeste van deze eigenschappen:

  • opgebouwd uit individuele schakelaars;
  • die op een stevige metaalplaat gemonteerd zijn;
  • keuze uit verschillende typen schakelaars (met/zonder klik);
  • met verwisselbare keycaps;
  • voorzien van verlichting in de toetsen.

Dit alles maakt dat een mechanisch toetsenbord veel sneller en prettiger in gebruik is, dan een standaardtoetsenbord. Gewoonlijk kan je kiezen voor verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld een variant met meer, of juist minder toetsen dan normaal, varianten in diverse kleuren en de duurdere exemplaren hebben bijvoorbeeld een ingebouwde USB hub, of een scrollwiel voor volume. Dit betekent dat een mechanisch toetsenbord natuurlijk vele malen duurder is dan het standaardtoetsenbord dat de gemiddelde Nederlander zal kopen: een standaardtoetsenbord kost maar een paar euro en voor deze test heb ik gekozen voor toetsenborden met een prijs van minder dan 100 euro.

TKL = 87

De toetsenindeling waar ik voor gekozen heb, heet TKL, wat staat voor „Ten Keys Less”. De toetsen die je op een TKL toetsenbord mist zijn de toetsen van het numerieke toetsenblok aan de rechterkant, je houdt nog 87 toetsen over (dus het verschil is niet echt precies 10). Het grote voordeel van een TKL toetsenbord is dat je je rechterhand niet zo ver hoeft te verplaatsen als je naar je muis gaat, of wat je dan ook rechts van je toetsenbord hebt liggen. TKL heeft ook een nadeel en dat is dat je de DOS en Windows methode om met ALT plus de cijfertoetsen een ASCII of ANSI code in te toetsen verliest–maar onder Linux en Android gebruik je dat toch al niet. Mocht je de ontbrekende toetsen ooit even echt heel hard missen, dan kan je een los numeriek keypad aansluiten op je computer, of je oude toetsenbord natuurlijk: dat kan tegelijk met USB.

Schakelaars en verlichting

De drie toetsenborden in deze test zijn voorzien van een stevige metalen plaat–daardoor voelen ze lekker zwaar aan, ook al zijn ze klein. Ik heb gekozen voor „MX” schakelaars, wat min of meer de standaard is bij mechanische toetsenborden. Om precies te zijn het type MX blue, omdat ik daar goede ervaring mee heb. Iedereen kan het best door uitproberen voor zichzelf aanvoelen en beslissen welke type MX-toets het prettigst werkt en tja, dat is moeilijk te doen per internet. De toetsen in deze toetsenborden zijn natuurlijk geen echte originele Cherry MX toetsen uit Duitsland, dat zou een beetje duur worden, maar ze zijn wel heel goed nagemaakt. Je merkt wel dat de toetsenborden iets anders aanvoelen dan mijn vintage Chicony toetsenbord, maar het is moeilijk om het verschil op gevoel te definiëren en het kan ook nog de nieuwigheid zijn.

Verlichting (backlight) is in de schakelaars verwerkt. Bij toetsenborden met backlight kan je vaak kiezen tussen een uniform witte of blauwe verlichting, een „regenboog” verlichting (elke rij toetsen heeft een vaste kleur), of de RGB variant (elke toets een eigen kleur), met bijbehorend prijsverschil.

Verwisselbare keycaps

Verwisselbare keycaps horen Cherry MX compatibel te zijn, want dat is het verschil tussen een grote keuze hebben en zo goed als geen keuze hebben. Je kunt keycaps kopen van een speciale kleur en met bijzondere belettering, bijvoorbeeld aan de zijkant of helemaal niet. Er is zelfs keuze in materiaal en productieproces, wat natuurlijk invloed heeft op hoe de toetsen aanvoelen en klinken en voor de duurzaamheid. Keycaps van een dunner materiaal geven een hoger, meer klikkend geluid. En dan kan je ook nog siliconen ringetjes onderop de keycaps schuiven, waardoor ze zachter neerkomen; ook dat heeft invloed op het geluid, hoe het voelt en op je typesnelheid.

De prijzen van keycaps en siliconen ringetjes lopen enorm uiteen: in China kost een doosje met 104 keycaps omgerekend zo’n 15 euro en dat vind ik eigenlijk best duur voor 104 plastic blokjes, maar Europeanen betalen voor exact hetzelfde plastic nog minstens het dubbele.

Royal Kludge RK RG-987 verwisselbare keycaps

Royal Kludge RK RG-987

Dit toetsenbord is echt wit, dus niet het „computerwit” dat je misschien nog kent van vroeger. Vanwege de keycaps die ik er op wilde zetten, heb ik de versie besteld zonder backlight. Het vreemde is dat dit toetsenbord ondanks dat, toch standaard de luxere double-shot keycaps heeft (waarbij de letters niet van verf, maar van doorschijnend plastic zijn). De MX blue toetsen in de Royal Kludge zouden volgens de advertentie gemaakt zijn door Greetech, maar er staat Kailh op. Ze voelen bijna hetzelfde aan als mijn vintage Chicony toetsenbord.

Het vreemde is dat bij de RK de twee blauwe lampjes aan de rechterkant (CAPS lock en scroll lock) juist extra fel gaan branden, als je de computer op stand-by zet.

Speciale functietoetsen voor de Royal Kludge RK RG-987:

FN + Functie
F1F6 Mediatoetsen
F12 Disable alle toetsen
windows Disable de Windows-toets
 W  Verander de letters W, A, S, D in pijltjestoetsen
PrtSc, ScrLk, Pause, Ins, Del, Home, End, PgUp, PgDn, pijltjestoetsen Ongedocumenteerde functies
(mogelijk voor de versie met verlichting)

Jagor Titon 80 (Zo-87)

Dit toetsenbord wordt alleen in de zwarte kleur gemaakt, dus helaas kon ik geen witte kopen. Dit toetsenbord werkt met de MX blue toetsen van het merk Kailh: hetzelfde merk en type als in de Royal Kludge, maar toch voelen ze net iets anders aan, maar wel bijna hetzelfde als bij mijn vintage Chicony toetsenbord. Dat verschil komt misschien door de keycaps.

Bij dit toetsenbord zijn de letters met verf op de keycaps gedrukt, dit is dus minder duurzaam, maar je kunt deze keycaps natuurlijk gemakkelijk vervangen. Sterker nog: je krijgt er zelfs al een keypuller bij. De Windows toets is afwijkend van de andere keycaps: deze is van transparant plastic dat aan de buitenkant bijna helemaal zwart gemaakt is. Alleen deze toets heeft een led, verder zitten er een scroll-lock en een caps-lock led apart (waarom die niet in de toets?).

De buitenkant lijkt sprekend op die van het Royal Kludge toetsenbord en nu ik er wat beter op let zijn er veel meer toetsenborden te koop met precies deze vorm; waarschijnlijk allemaal geïnspireerd op hetzelfde origineel. De uitvoering van Jagor is net iets luxer/zwaarder dan de Royal Kludge, al scheelt het niet veel. Het verschil zit hem onder andere in de cadeaus die je meegeleverd krijgt; ik kreeg kabelbundelaars, een keypuller, schoonmaakspul en een borsteltje bij de Jagor. Het enige jammere is dat het Jagor merk er aan de zijkant net iets te groot op staat.

Speciale functietoetsen voor de Jagor Titon 80 (Zo-87):

FN + Functie
F1F7 Mediatoetsen
windows Disable de Windows-toets
F8 Ongedocumenteerde functie
F9 Wissel tussen 6-key rollover en N-key rollover
(wisselt dan ook van USB ID: 1017:0002 cq 1017:0001)
F10, F11, F12 Ongedocumenteerde functie
(mogelijk instellen van de debounce-tijd: als je FN-F12 gebruikt lukt snel typen niet meer, FN-F10 en FN-F11 herstellen dit)

E-Elements Fighting Falcon Z-77 87-key

De metaalplaat waar de toetsen op gemonteerd zijn, is bij dit toetsenbord ook meteen de bovenkant. De toetsen steken er dus bovenuit, het is een kwestie van smaak of je daar van houdt. Dit maakt het toetsenbord misschien kwetsbaarder, maar ook gemakkelijker schoon te maken. Het voelt in elk geval lekker koel aan. Op de foto bovenaan deze blog zie je dat ik de 7 toetsen op de onderste rij aan het vervangen ben door groene toetsen.

Dit toetsenbord is leverbaar in een zwarte versie en een aluminiumgrijze versie. Ik wilde deze keer eigenlijk de lichte versie bestellen, maar heb uiteindelijk toch voor de zwarte gekozen omdat de schakelaars altijd zwart zijn en die kan je dus aan de buitenkant zien zitten. Op de afbeeldingen die ik van het toetsenbord gezien heb was de metaalplaat van geborsteld aluminium, maar de versie die ik kreeg is gezandstraald. Maar dat ziet er ook goed uit: alles is heel netjes afgewerkt. Er staat geen opzichtige logotekst op de bovenkant, alleen een valk.

Dit toetsenbord bestaat alleen in een TKL uitvoering–je kunt met precies hetzelfde merk- en typenummer ook een toetsenbord met 104 toetsen kopen, maar dat toetsenbord ziet er compleet anders uit. De E-Elements is standaard voorzien van double shot keycaps: transparant plastic en zwart plastic, in plaats van verf. De opschriften op de toetsen voor de diverse varianten van backlight maken het een beetje druk, die hadden ze beter weggelaten.

De E-Elements heeft MX blue toetsen en deze toetsen voelen bijna hetzelfde als mijn vintage Chicony toetsenbord. De toetsen zijn gemaakt door Outemu. De versie die ik kocht heeft wit backlight. De verlichting is verantwoordelijk voor bijna het complete stroomverbruik van het toetsenbord en gaat gelukkig netjes uit, als je de computer in stand-by zet. Toen ik de toetsenborden bestelde, dacht ik nog dat backlighting een nutteloze toevoeging zou zijn, maar daar denk ik nu anders over.

Enige nadeel van dit toetsenbord was dat ik de leverancier om een firmwareupdate moest vragen, om het toetsenbord (nieuw uit de doos) te kunnen gebruiken.

Speciale functietoetsen voor de E-Elements Falcon/Z-77 87-key:

FN + Functie
F1F11 Mediatoetsen
F12 Disable alle toetsen
windows Disable de Windows-toets
Print Screen 6-key rollover
Scroll Lock N-key rollover
 W  Verwissel de toetsen W, A, S, D met de pijltjestoetsen
 1  8  8 vaste lichtpatronen (statisch)
 9 ,  0 ,
Home, End
2 zelf programmeerbare lichtpatronen (statisch),
programmeren en opslaan
Ins,
 ← ,  → 
9 lichtshows,
aanpassen van de snelheid
 ↑ ,  ↓  Helderheid (aan, uit en een tussenniveau)
PgUp Alle lampjes aan en reset de programmering
Esc, Del,
PgDn, Pause
Ongedocumenteerde functies

Tot slot

Tot op dit moment bevallen de toetsenborden perfect. De duurzaamheid zal zich in de praktijk natuurlijk nog moeten bewijzen, ik zal mijn ervaringen af en toe hieronder bij de reacties toevoegen.

Deze drie toetsenborden kostten tussen 50 en 70 euro, inclusief verzendkosten vanuit China.

Advertenties

2 gedachtes over “Mechanisch toetsenbord, TKL, < €100,–

  1. De eerste afvaller is bekend: het Jagor toetsenbord heb ik het meest gebruikt en sinds een paar weken weigeren de toetsen  B  en  N  af en toe. Ik weet niet of het aan de schakelaars of aan de printplaat ligt (maar vermoedelijk dat laatste).

  2. In 2015 kon ik in China bijna geen setjes keycaps vinden goedkoper dan de magische prijs van 22, maar tegenwoordig zijn er meer dan genoeg te koop ruim onder dit bedrag.

    Ik heb bijvoorbeeld een setje bijzondere ronde keycaps gekocht voor de e-elements die je hierboven ziet, voor minder dan een tientje inclusief verzendkosten.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s