Youtube kanalen over elektronica en ICT

televisieAls je op de „trending” pagina van YouTube Nederland kijkt, lijkt het dat de site alleen bedoeld is voor jonge kinderen en vlucht je meteen weg. Maar diep verstopt zijn er voor volwassenen toch wel een paar goede YouTube kanalen over ICT, waar je ook nog eens wat van kunt leren.


Er zijn meerdere soorten YouTube kanalen over tech, zo kijk ik bijvoorbeeld ook regelmatig naar kanalen met reviews en factory visits. Maar in het overzicht hieronder noem ik alleen kanalen waar je wat van kunt leren als je werkt in de ICT, of als je zelf iets wilt ontwikkelen op hobbycomputergebied.

Duits

De WDR Computerclub was een van de eerste TV-programma’s over hobbycomputers. Buiten het Verenigd Koninkrijk was was dit in die meer dan 30 jaren misschien wel het enige Europese TV-programma over computerhobby dat meerdere seizoenen liep. De Wolfgangen die het programma presenteren zijn 30 jaar ouder geworden en het programma wordt niet meer op WDR uitgezonden, maar ze maken nog wel steeds een programma.

Wolfgang Rudolph en Wolfgang Back: Computer:Club2

Engels

Als je geïnteresseerd bent in elektronica design en engineering, dan moet je EEVblog van de Australiër Dave Jones kennen. Ik vond dit kanaal, toen ik op zoek was naar een boek over engineers en hun managers: in een van zijn oudere afleveringen vertelt Dave daarover op zijn unieke wijze. Aan de hand van oude apparaten die door kijkers opgestuurd worden vertelt hij wat hij weet over elektronica en over het beroepsmatig ontwerpen van elektronica, over onderwerpen waarvan ik soms niet eens wist dat ik het kon vragen. Dave vindt het verder gewoon mooi om mensen te entertainen, want hij is fitness-instructeur geweest.

Dave Jones: EEVblog

Eli the Computer Guy had ik wel eens een computercursus zien geven. Maar op een gegeven moment ontdekte ik een heel andere kant van hem: dankzij zijn Asperger vertelt hij ook de waarheid over werken in de tech industrie. Eli deelt regelmatig zijn inzichten, die gebaseerd zijn op hands-on ervaring als beroepsmilitair, computerreparateur, cursusleider en ICT consultant. Je hebt niet genoeg tijd om alles te volgen wat Eli zegt, want hij maakt zo vaak als hij kan afleveringen van 1 tot 2 uur elk.

Eli Etherton: Eli the Computer Guy

Bij Mike’s electric stuff gaat het om elektronica en vaak moet het kapot. Maar met een goede reden: soms omdat hij bijvoorbeeld een versleten Röntgenmachine gekocht heeft met de bedoeling om het lood er uit te halen en door te verkopen, soms omdat hij onderdelen wil gebruiken voor iets waar de fabrikant ze niet voor bedoeld had. De losse onderdelen krijgt hij normaal gesproken gewoon aan de praat, of het nou filamentleds zijn die een 7-segments klok moeten worden, of honderden iPod-schermpjes die onderdeel worden van een artistieke installatie in de openbare ruimte.

Mike Harrison: mikeselectricstuff

Ik heb geen vaste hand en een SMD component vervangen is iets dat onmogelijk is. Voor mij dan, want voor Louis Rossman is het dagelijks werk: hij repareert moederborden van Apple laptops op component niveau. Hij doet dit als zelfstandig ondernemer in New York, voor 100% niet geautoriseerd door Apple. Terwijl hij dit werk doet, vertelt hij over wat hij meemaakt in zijn business en met de klanten in zijn winkel.

Louis Rossman: Louis Rossmann

Nederlands

Met zulke goede internationale concurrentie, zal het moeilijk zijn om in het Nederlandse taalgebied kandidaten te vinden. Maar wat je zeker moet bekijken, is de serie True Tuesdays van Michiel Frackers. Michiel interviewt de grondleggers van Silicon Valley en doet dit beter dan je ooit gezien hebt.

Michiel Frackers: True Tuesdays

Op Nederlandse computerkanalen op YouTube gaat bijna alles over gamen. Alleen bij HardwareinfoTV willen ze soms nog wel eens aandacht besteden aan andere hardware, bijvoorbeeld de nieuwste drone of de nieuwe partykelder van een van de medewerkers.

Koen Crijns, Frank Everaardt en Eric van Ballegoie: HardwareInfo TV

Heb ik nog goede YouTube kanalen gemist?

Advertenties

Een gedachte over “Youtube kanalen over elektronica en ICT

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s