Xwindows op Windows (PuTTY+Xming)

nerd alertDoor middel van de Xwindows server ondersteunt het bijna 50 jaar oude Unix grafische programma’s. Werkt dat ook als je via internet op die Unix computer inlogt, vanaf een Windows computer? Deze blog laat zien hoe je dat doet met de juiste instelling in PuTTY, gecombineerd met een Xwindows server.

Er zijn 2 stappen nodig om dit voor elkaar te krijgen.

putty-x11

1. Xwindows met Xming

Als eerste moet je zorgen dat je een Xwindows server draait op je Windows computer. Een voorbeeld daarvan is het programma Xming (gratis). Je kunt het los installeren, of als onderdeel van het Cygwin pakket.

2. X11 forwarding in PuTTY

Op de afbeelding hierboven zie je een deel van de instellingen van PuTTY: op het tabblad Connection Settings > SSH > X11 moet het vinkje Enable X11 forwarding aan staan. Dat is alles wat nodig is om te zorgen dat de grafische beelden doorgestuurd worden naar je lokale computer, je lokale Xwindows server pakt ze dan op.

NB: gebruik je PuTTY niet zo vaak, vergeet dan niet dat als je een bestaande connectie aanpast, je de instellingen van die connectie vooraf moet loaden en achteraf moet saven.

Cygwin

Alternatief voor PuTTY is gebruik te maken van ssh uit het Cygwin pakket. Normaal gebruik je de -X optie met ssh voor Xwindows forwarding, maar in Cygwin moet je de -Y optie gebruiken.

Wil je de benodigde Windows-software installeren vanuit het Cygwin pakket, selecteer dan deze twee pakketten in het installatieprogramma:

  • xinit
  • openssh

Een laatste tip: combineer Xwindows forwarding met compressie (de -C optie in SSH), dit merk je vooral goed in programma’s als Google chrome, zelfs via een lokaal netwerk.

Advertenties

Een gedachte over “Xwindows op Windows (PuTTY+Xming)

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s