GL-MT300N mini-router met OpenWrt, USB demonstratie

IP cameraIn deze video zie je de GL-MT300N mini-router: gebruik een gewone webcam als IP-camera, gebruik een USB harddisk via het netwerk en gebruik een 3G dongel, 4G dongel of Android telefoon voor verbinding met het internet. De verbinding kan je beveiligen met VPN.


Naschrift

Dit filmpje was mijn eerste kennismaking met OpenWrt. Natuurlijk is het een fantastische prestatie van het OpenWrt team en van de Chinees die dit specifieke product maakt, maar ondanks alles is deze vorm van Linux niet echt geschikt voor beginners. Er zijn letterlijk duizenden pakketten die je zou kunnen installeren en het is onmogelijk om ze allemaal te testen op alle hardware. Meestal werkt het, maar met een kleine tweak. Maar welke? Meestal kan je terecht op het gl-inet forum voor een antwoord.

Voor de voorbeelden die in het filmpje te zien zijn (mobiele telefoon, 3G stick, 4G stick, webcam, harddisk) heb ik trouwens geen extra drivers hoeven te installeren.

VPN

De VPN snelheid van deze router is niet hoog, maar dat was te verwachten en dat geldt niet alleen voor routers, natuurlijk: het veilig en toch snel versleutelen van een verbinding zal per definitie niet lukken met een goedkopere processor. Er bestaat een iets snellere/duurdere versie van deze mini-router, waarvan de fabrikant zegt dat je 20 tot maximaal 50 Mbps zou kunnen halen via VPN. Toch heeft een tragere processor juist een paar voordelen: voor normaal netwerkverkeer is hij snel genoeg (zoals te zien in het filmpje) en omdat hij veel minder stroom gebruikt, kan je hem in combinatie met een standaard powerbank ook gebruiken als reisrouter of MiFi.

Webcam

De webcam-ondersteuning van de MT300N die je in het filmpje gezien hebt, is gebaseerd op MJPG-Streamer, software die je (uiteraard) ook op gewone Linux machines kunt draaien. GL-Inet heeft beveiliging toegevoegd: je moet ingelogd zijn op de MT300N.

In het filmpje zie je dat mijn camera wel werkt, maar alleen het video tabblad niet. Na het maken van het filmpje heb ik een andere webcam aangesloten, het video tabblad doet het met deze nieuwe camera wel en je kunt hier de resolutie en het aantal frames per seconde instellen. De resolutie lijkt overigens beperkt te zijn tot 640×480, als de camera hogere resoluties ondersteunt.

Ondersteunde formats van de camera die werkt zonder apart video tabblad:

$ v4l2-ctl -d /dev/video1 --list-formats
ioctl: VIDIOC_ENUM_FMT
  Index    : 0
  Type    : Video Capture
  Pixel Format: 'JPEG' (compressed)
  Name    : JFIF JPEG

Ondersteunde formats van de camera die wel een apart video tabblad krijgt:

$ v4l2-ctl -d /dev/video0 --list-formats
ioctl: VIDIOC_ENUM_FMT
    Index       : 0
    Type        : Video Capture
    Pixel Format: 'YUYV'
    Name        : YUYV 4:2:2

    Index       : 1
    Type        : Video Capture
    Pixel Format: 'MJPG' (compressed)
    Name        : Motion-JPEG

Andere mogelijkheden van de MT300N, nog niet genoemd in de video:

 • stroomvoorziening optioneel via PoE (met apart te kopen interne module);
 • GPIO pinnen intern beschikbaar, voor zelfgebouwde uitbreidingen;
 • Stand van de schakelaars is beschikbaar in shellscripts op de router, die je zelf kunt aanpassen (als je weet wat shellscripts zijn).

Nog niet geprobeerd op de USB aansluiting van de mini-router, wat misschien zou kunnen werken:

 • geluidskaart;
 • printer.
Advertenties

Een gedachte over “GL-MT300N mini-router met OpenWrt, USB demonstratie

 1. Na het schrijven van deze blog, heeft dit apparaat (ook wel genaamd Mango) een upgrade gekregen.

  Er is een nieuwe hardwareversie te koop, met een nieuwere chip en dubbel zo veel geheugen.

  Verder heeft de software een upgrade gekregen en die heb ik kunnen laden op mijn mini-router. In de nieuwe versie van de software is de DDNS service via de servers van GL-Inet werkend, zodat met een code (op basis van het serienummer van je Mango) toegang kunt krijgen. Dat is zeker handig als je hem ergens als server neerzet met een 3G of 4G dongle.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s