PCI SATA controller in oude PC

p4-ht 10 jaar

In mijn ruim 10 jaar oude Shuttle P4-HT had ik een SSD ingebouwd, maar de snelheid was niet optimaal. Zou een SATA controllerkaart helpen?

PCI controller met Sil3114 chipset

De shuttle heeft sata aansluitingen van 10 jaar geleden, maar een SSD is veel sneller. Ik hoopte de snelheid te kunnen opvoeren met een nieuwe controller. De P4-HT had alleen een PCI (classic) slot vrij, dus de nieuwe kaart moest daar in passen. Uiteindelijk kocht ik een PCI controller met Sil3114 chipset. Pro: de kaart wordt ondersteund door Linux en kost maar een paar euro (inclusief verzendkosten). Contra: helaas zijn de sata aansluitingen op deze kaart niet sneller, maar juist trager dan de ingebouwde sata aansluitingen. Ze werken verder wel betrouwbaar en onafhankelijk van de ingebouwde poorten, het enige echte nadeel is dat ze geen trim ondersteunen. Maar je zou hem kunnen gebruiken voor het aansluiten van 4 extra harddisks in dit oude systeem.

De 2 sata poorten op het moederbord van de P4-HT blijken beperkt te zijn tot 133MB/s samen. De 4 sata poorten op de PCI controller zijn beperkt tot de snelheid van de PCI bus, dat is ook 133MB/s samen. Wat nog wel kan, is dat je deze twee bussen tegelijk gebruikt en zo kan je een totaalsnelheid van meer dan 133MB/s bereiken.

Tip: met iotop -o krijg je gemakkelijk je gehaalde I/O-snelheid in beeld.

PCI-express

Maar wacht eens even: in wat voor slot zit die videokaart? Dat is geen prehistorisch slot dat alleen voor een videokaart te gebruiken is, zoals vesa Local Bus of AGP, maar het is een heus ×16 PCI-express slot. Als ik de ingebouwde video van het moederbord ga gebruiken (alleen een analoge VGA aansluiting beschikbaar), dan komt dat slot vrij.

Als eerste heb ik getest wat me dit kost, in snelheid en in geheugen. Want nu gebruik ik het geheugen op de videokaart, zonder videokaart gebruik ik daarvoor een stuk van het kostbare 2GB geheugen op het moederbord.

Door de instellingen in de bios goed te zetten, kan je gebruik van het geheugen terugschroeven tot 1MB, maar niet minder–dat wil zeggen: ik heb 1MB geheugen meer vrij, als er een videokaart in het PCI-e slot zit. Het weglaten van de videokaart kost ook CPU snelheid: als er beeld is, dan is de CPU ongeveer 2% trager in berekeningen, als de screensaver het scherm op zwart zet dan kost dat nog steeds 1% van de snelheid.

Er bestaan erg interessante PCI-e sata controllers: ik zag er bijvoorbeeld eentje waar je een SSD op kunt vastschroeven en daarnaast zijn er nog 3 normale sata aansluitingen vrij. Maar dit is maar een ×1 kaart, voor 4 drives. Een moderne NVMe sSSD heeft al een ×4 aansluiting, voor zich alleen. Betaalbare varianten van de controller (50 euro exclusief kosten) gebruiken maar 1 PCI-e kanaal (dus maximaal 250MB/s voor alle poorten samen) en snellere kaarten kosten (veel) meer dan 100 euro. In een oude PC als deze, is de PCI Express bus maximaal 250MB/s per kanaal, dit is trager dan een moderne sata-3 interface. Een PCI-e sata controller is dus ook geen oplossing.

De hoop op meer snelheid, is een tweedehands sas controller; daar kan je ook SATA drives op aansluiten. Ook zo’n tweedehandsje is gewoonlijk duurder dan 50 euro.

Alternatief is een NVMe drive gaan gebruiken. Het voordeel is dan in elk geval, dat je hem waarschijnlijk kunt meenemen naar je volgende computer. Het zou interessant zijn om te weten of dit werkt.

Wordt vervolgd?

Mijn avonturen met de Shuttle Pentium 4 HyperThreading youngtimer:

Advertenties

Een gedachte over “PCI SATA controller in oude PC

  1. De Shuttle PC was mijn enige PC waar nog een CD lezer/brander in zat, daarom bleef ik hem gebruiken. Maar toen ik vorige week die brander een keer wilde gebruiken, bleek dat hij niet meer goed werkt: hij geeft een tracking fout.

    De brander was overigens veel minder oud dan de rest van dit systeem.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.