The early years

Mijn eerste hobby was elektro-installatietechniek.

In de buurt stond ik bekend als „de uitvinder”. Ik was altijd bezig met uitzoeken hoe bestaande technieken werkten en verbaasde me er regelmatig over hoe het mogelijk was dat modernere techniek, die gewoon beschikbaar was, heel vaak nog niet toegepast werd.

Op de basisschool voorspelde ik dat er een tijd zou komen dat je het nieuws niet meer uit een krant van een dag oud op papier zou lezen, maar dat je precies de berichtjes die jij wilt zien van seconde tot seconde kunt oproepen op het scherm van een televisie.

Ik had het geluk in Brabant te wonen, want daar kon je al buitenlandse tv-zenders ontvangen, lang voordat Nederland voorzien was van kabel-tv. En als er in de Ether „condities” waren, kon je zenders ontvangen van nog veel verder weg. Er was toen al een groot verschil in kwaliteit tussen Duitse tv en Nederlandse tv — vooral de 3 Duitse kanalen, met name wdr, waren erg leerzaam.

Olympia Traveller de Luxe

In mijn jonge jaren hield ik me bezig met laagspanning en zwakstroom (Elektuur), drukwerk (krantjes typen), 3-meter zenders, etsen met ijzerchloride, solderen. Als je weet wat een BC547B en een MRF237 zijn, dan begrijp je wel wat ik bedoel.

Mijn favoriete elektronica onderdeel was de led. Blauwe led’s waren pas net ontwikkeld en kostten in die tijd nog meer dan 10 gulden per stuk, tegenover 14 cent voor een rode led of 16 cent voor de groene en de gele. Het bouwproject uit die tijd waar ik het meest trots op ben dat het lukte, was een fm stereo ontvanger (je kon hem ook instellen buiten de omroepband en zo zelfs de politieradio van Eindhoven horen). Elektronica is nog lang een hobby van me gebleven: pas in het jaar 2006 heb ik mijn voorraad elektro-onderdelen van de hand gedaan.

Later meer…

Advertenties