Top 3: stemmig nieuwjaarsconcert

muziek

Klassieke muziek kan soms mooi zijn, vooral als het echt góed met gevoel uitgevoerd wordt. Speciaal voor Nieuwjaarsdag tracteer ik de bezoekers van mijn blog op een top 3 van stemmige klassieke muziek.

Miserere (mei, Deus) — Allegri (±1630)

Reeds in de middeleeuwen hadden mensen door dat het mooi kan klinken, als 2 koren met elkaar een soort muzikale battle aangaan.

Video: Miserere mei, Deus – Allegri – Tenebrae conducted by Nigel Short

Bist du bei mir — Bach tribute by Stölzel (±1725)

Deze muziek wordt soms in meer en soms in mindere mate toegeschreven aan de bekende componist Bach, vandaar dat ik hem als „Bach tribute by Stölzel” gezet heb. In de video hoor je het beste arrangement van dit lied, die in een prachtige uitvoering als een mooi afgerond geheel een duidelijke mededeling neerzet.

Video: “Bist du bei mir” If Thou Be Near (Gottfried Heinrich Stölzel) Anna Magdalena Bach

Le nozze di Figaro — Mozart (1786)

Video: Kiri Te Kanawa – The Marriage of Figaro Film

Als wij vroeger ‘s middags thuis kwamen van de middelbare school, dan luisterden we naar Kiri Te Kanawa op televisie. Kan je je dat tegenwoordig nog voorstellen?

Het stukje dat ik uitgezocht heb voor vandaag is het eind van de 2e act, van „Conoscete, signor Figaro” tot aan het moment dat Antonio verschijnt, zoals die in 1976 zo goed werd uitgevoerd onder leiding van Karl Böhm van de Wiener Philharmoniker.

Vertel jouw mening

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.