Youtube op eBay: outsourcing

diversen

Hee, dát is vreemd: als je op eBay zoekt naar „YouTube”, dan vind je mensen die aanbieden om tegen betaling jouw filmpjes en channel te gaan bekijken en waarderen.

Youtube op eBay
Youtube op eBay
(klik voor groter)

Als je kijkers voor je filmpje wilt scoren door het plaatsen van promoties op YouTube zelf, dan kost je dat al gauw een cent per view of meer, op deze manier aan viewers komen is een stuk goedkoper dus.

Mechanische Turk

Ik had al gehoord dat je, gebruikmakend van de „Amazon mechanical Turk” gemakkelijk het intoetsen van CAPTCHA codes kunt laten doen door Indiërs. Even gemakkelijk kan je Twitter-volgers en Facebook-likes kopen. Prachtig toch, die outsourcing van werk naar India?

Panos Ipeirotis uit New York heeft onderzoek gedaan naar de aard van het werk dat de „Mechanische Turk” tegenwoordig doet. Hij gebruikte om deze klus te klaren de mankracht van de Mechanische Turk zelf. Conclusie is dat 40% van het werk van nieuwe aanbieders spam-gerelateerd is, zoals: „LIKE een YouTube video”, „klik op advertenties”, „schrijf een positieve recentie” en „maak een nieuw Twitter account aan”. Zie: Mechanical Turk: Now with 40.92% spam

Je kunt ook heel goedkoop duizenden Facebook volgers kopen. In Amerika heet dit fenomeen „astroturfing”, genoemd naar kunstgras, wat verwijst naar de „Grassroots Movements” voor (politieke) betrokkenheid van onderaf.

De man in de onderstaande presentatie liet de Mechanische Turk 10.000 tekeningen van een schaap maken:

Aaron Koblin: Artfully visualizing our humanity

Vertel jouw mening

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.