SD-kaartjes voor je fototoestel

2 SD kaartjes en 1 micro-SD kaartje

Als je, net als ik, pas nu voor het eerst geheugenkaartjes gaat kopen, dan begint het je in de winkel waarschijnlijk te duizelen door de enorme keuzemogelijkheden. Maar je kunt het jezelf gemakkelijk maken door bij de aankoop van een apparaat te kiezen voor standaard.

Mijn fototoestel bewaart de foto’s op een SD-kaartje, mijn telefoon op een micro-SD kaartje. Bij SD-kaartjes moet je in elk geval letten op:

  • beperking tot 2GB
  • snelheid/incompatibiliteit
  • handelaren op beurzen

Op dit moment zijn de populairste standaardformaat geheugenkaartjes, van groot naar klein in formfactor:

2 SD kaartjes en 1 micro-SD kaartje
2 SD kaartjes en 1 micro-SD kaartje
  • CF (CompactFlash)
    worden gebruikt in oudere fototoestellen (uit de tijd dat 128Mb nog veel was);
  • SD (SecureDigital) (≈MMC)
    worden gebruikt in nieuwere fototoestelen, palmcomputers en de modernste videocamera’s zoals je ze tot 2008 kocht, deze geheugenkaartjes zitten aan hun maximum capaciteit;
  • micro-SD (≈TransFlash)
    worden gebruikt in mobiele telefoons (met camera en MP3).
  • Zie de update onderaan dit artikel

Ze zijn steeds ongeveer de helft kleiner en de helft dunner, maar de opslagcapaciteiten zijn vergelijkbaar.
Let op: micro-SD is wat anders dan mini-SD.

FAT en 4GB

Wanneer je deze kaartjes FAT formatteert (=FAT16), is 2 Gigabyte de maximale grootte. Met de huidige prijzen koop je waarschijnlijk liever een 4GB kaartje, maar dat zou wel eens op een teleurstelling kunnen uitdraaien, omdat die capaciteit FAT32 geformatteerd moeten worden en dat snappen alleen de nieuwste camera’s.

Ik heb wel een 4GB kaartje gezien dat met een extra schuifje te verdelen was in 2 partities van 2GB elk.

Je zou 4GB kaartjes eventueel wel moeten kunnen partitioneren (het is de vraag hoe jouw camera daarop reageert) en je zou ze kleiner kunnen formatteren dan ze daadwerkelijk zijn. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, dus ik lees graag de ervaringen van de lezers van dit artikel in de comments.

Intuix

SD kaartjes heb je in verschillende kwaliteiten en snelheden. Helaas is het verschil meestal niet echt duidelijk aan de buitenkant te zien. Volgens de forumberichten die ik gelezen heb blijkt met name de lees- en schrijfsnelheid van veel van de „merkloze” kaartjes in de praktijk tegen te vallen, ondanks dat de fabrikant er vaak de tekst „high speed” op zet.

Mijn camera had bijvoorbeeld grote problemen met een 1GB kaartje van Intuix met de tekst „high speed 50x”: filmpjes werden meestal afgebroken en ook regelmatig werd een foto niet goed weggeschreven. Vaak startte het toestel niet eens goed op met dit kaartje erin.

Maar ditzelfde kaartje in een PC geeft geen enkel schrijfprobleem. Wel breken er steeds kleine stukjes af van het blauwe plastic. Het kaartje is dus toch echt een miskoop. Intussen bestaat het merk Intuix niet eens meer: deze kaartjes liggen wel nog steeds in de winkel, maar nu met een merk BASF erop.

Sandisk Ultra-II

Sindsdien gebruik ik Ultra-II kaartjes van Sandisk, en dat werkt perfect.  Deze kaartjes zijn belachelijk duur op de fotoafdeling van MediaMarkt, maar in sommige andere winkels nauwelijks duurder dan „gewone” SD kaartjes.

Deze kunnen met 9 MBps beschreven worden (10 MBps lezen), maar dat haalt mijn camera niet: omdat hij al wat ouder is, is de tijd die hij nodig heeft voor het goed coderen van het .jpg bestand waarschijnlijk veel groter dan de tijd die het wegschrijven van het resultaat kost.

Beurzen

Het is de moeite waard om je goed te oriënteren op wat er te koop is: ik las op computerconsument.nl dat er tegenwoordig handelaren op beurzen een „Gigabyte” stickertje over hun oude rommel plakken en de FAT tabel manipuleren om dit zo veel te duur kunnen verkopen.

-update-

Tegenwoordig heb je ook (micro-)SD-HC (High Capacity), voor kaartjes met een capaciteit van 4GB en groter. Ze zijn wel even groot, maar elektisch niet compatibel met de traditionele kaartjes (4GB en kleiner). HC wordt gebruikt in de nieuwste apparatuur, maar momenteel (eerste helft 2009) is er nog veel apparatuur te koop waarbij wordt aangegeven dat deze kaartjes niet werken.

-update-

Momenteel, eind 2009, kan je er van uitgaan dat als een camera of telefoon 4GB kaartjes ondersteunt, dat het toestel met SD-HC werkt.

-update-

Anno 2019 worden CF kaarten nog steeds gebruikt door mensen die oude computers restaureren. Deze kaarten zijn namelijk compatibel met de 40-pins IDE interface.

3 gedachtes over “SD-kaartjes voor je fototoestel

Vertel jouw mening

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.